ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝ
{{ cartTotalQuantity }} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
{{ key }}: {{ value }}
{{item.total_discounted_price}} {{item.total_price}}
Σύνολο {{ order.final_cost }}

Τουρμπίνα VS Kόκκινη Πολλαπλασιαστική χειρολαβή : True Testimonial από την χειρ. Οδοντίατρο κα. Στεφανίδου Ναταλία

Τουρμπίνα VS Kόκκινη Πολλαπλασιαστική χειρολαβή :

Ονομάζομαι Στεφανίδου Ναταλία, είμαι χειρ. Οδοντίατρος απόφοιτη του Α.Π.Θ και μετεκπαιδευθείσα στην Γερμανία.

  Μετά την 6ετή προυπηρεσία μου σε κλινικές και ιατρεία στην Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα, πρόσφατα ίδρυσα το δικό μου ιατρείο στην Κατερίνη όπου εργάζομαι και ζω μόνιμα. Στο βήμα αυτό αποφάσισα να εμπιστευτώ τους ανθρώπους της NEODENT οι οποίοι αποδείχθηκαν πολύτιμοι και αξιόλογοι συνεργάτες. Προσωπικά αγαπώ την δουλειά μου και επενδύω σ’αυτήν με συνεχή επιμόρφωση αλλά και μηχανήματα-εργαλεία τα οποία διευκολύνουν και βελτιώνουν την ποιότητα της.

  Δύο εξ αυτών λοιπόν είναι η κλασική τουρμπίνα ή αλλιώς χειρολαβή αερότορ υψηλών ταχυτήτων και η πολλαπλασιαστική γωνιακή χειρολαβή ή <κόκκινη> χειρολαβή με τη χρήση ηλεκτρικού μοτέρ ή αλλιώς μικρομότορ. Έτσι όταν επέλεξα την οδοντιατρική μονάδα για το ιατρείο μου το πρώτο πράγμα που ζήτησα ήταν να διαθέτει ενσωματωμένο ηλεκτρικό μοτέρ για την πολλαπλασιαστική χειρολαβή, μία γραμμή-παροχή για την τουρμπίνα και μία για την γωνιακή χειρολαβή χαμηλών ταχυτήτων.

  Συγκρίνοντας την τουρμπίνα με την πολλαπλασιαστική χειρολαβή μπορούμε να πούμε πως η πρώτη λειτουργεί με πεπιεσμένο αέρα και αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά έχει χαμηλότερη ισχύ καθώς η ταχύτητα μειώνεται ανάλογα με την πίεση που ασκείται στο περιστροφικό εργαλείο όταν έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια αποκοπής. Έτσι η ταχύτητα δεν μπορεί να ρυθμιστεί απόλυτα. Τρία βασικά πλεονεκτήματα της τουρμπίνας είναι το χαμηλό βάρος, η μικρή κεφαλή που ευνοεί την ορατότητα και την προσβασιμότητα και το χαμηλότερο κόστος εφόσον δεν χρειάζεται επιπλέον μοτέρ. Ωστόσο, η τουρμπίνα παράγει περισσότερο θόρυβο και συνήθως αυτό δεν είναι πολύ ευχάριστο στον ασθενή. Η περιττή και κυρίως μη προσαρμοζόμενη ταχύτητα που αναπτύσσει συχνά οδηγεί σε υπερθέρμανση των οδοντικών ιστών εάν δεν χρησιμοποιείται σωστά.

 Από την άλλη, η πολλαπλασιαστική χειρολαβή ή αλλιώς η <κόκκινη> χειρολαβή λειτουργεί με ηλεκτρικό μοτέρ και έχει αρκετά πλεονεκτήματα καθώς αναπτύσσει ταχύτητες που καλύπτουν το πεδίο εργασίας και της χειρολαβής χαμηλών ταχυτήτων αλλά και της τουρμπίνας. Η ταχύτητα στην κόκκινη χειρολαβή ρυθμίζεται πολύ εύκολα ενώ ο ήχος που παράγει είναι πολύ πιο φιλικός στον ασθενή . Τα μειονεκτήματα της είναι το αυξημένο κόστος και βάρος. Βέβαια αρκετοί κλινικοί θα συμφωνούσαν ότι το βάρος είναι ανεκτό σε σχέση με την πίεση που απαιτείται να ασκηθεί κατά την χρήση της τουρμπίνας. Τέλος αξίζει να αναφερθεί η μειωμένη παραγωγή αεροζόλ, που αποτελεί ζητούμενο εν μέσω πανδημίας.

  Πρακτικά χρησιμοποιώ την κόκκινη χειρολαβή στην ακίνητη προσθετική για τις παρασκευές των δοντιών, όπου με βοηθάει να έχω καλύτερο έλεγχο ειδικά στην δημιουργία των ορίων. Στην αποκαταστατική οδοντιατρική για την  παρασκευή κοιλότητας με μεγαλύτερη ακρίβεια, για αφαίρεση παλιών αποκαταστάσεων (αμάλγαμα, μεταλλοκεραμικές στεφάνες κ.ά.) με μεγαλύτερη ταχύτητα και άσκηση μικρότερης πίεσης, καθώς και στο στάδιο της λείανσης.Συνοψίζοντας, η κόκκινη χειρολαβή έχει πολύ καλή κοπτική ικανότητα καθώς και μεγαλύτερη ισχύ από την τουρμπίνα. Επίσης μπορεί να έχει σταθερή ταχύτητα την οποία εύκολα μπορώ και προσαρμόζω ανάλογα με τις ανάγκες μου. (Ουσιαστικά την χρησιμοποιώ και ως χειρολαβή υψηλών και ως χαμηλών ταχυτήτων.) Τέλος αποτελεί μέσο πρόληψης την εποχή της πανδημίας καθώς παράγει λιγότερο αεροζόλ.

Το σίγουρο είναι πως και τα δύο αυτά εργαλεία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας στο ιατρείο. Η επιλογή εξαρτάται από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κλινικού.